Changing many of the same part

Drawing Schematics, Hierarchical Design, BOM, Exporting net-lists, etc.
Post Reply
Message
Author
fluxanode
Posts: 81
Joined: 28 Feb 2014, 21:15

Changing many of the same part

#1 Post by fluxanode » 17 Aug 2018, 17:21

If I have say 10 of the same part on a schematic and the part is discontinued so I find a new part, is there a way to update all 10 at one time?

fluxanode
Posts: 81
Joined: 28 Feb 2014, 21:15

Re: Changing many of the same part

#2 Post by fluxanode » 22 Aug 2018, 13:00

Ok, from the lack of response I assume there is not a method to do a block change for many parts or any way to do a part search and replace. Maybe this is a topic for a change request. Also have you ever thought about a macro recording - play back feature?

Thanks for the response or lack there of...

User avatar
KevinA
Posts: 383
Joined: 18 Dec 2015, 15:35

Re: Changing many of the same part

#3 Post by KevinA » 24 Aug 2018, 12:18

Select all 10 parts (Shift+click part), Right click over a part and select Replace Part... Select the component you want to use to replace the selected parts with and set Apply To: Selected Components
This isn't listed in the "Help", just single part replacement - You need to spend some time poking the menus to figure out what you can do...

fluxanode
Posts: 81
Joined: 28 Feb 2014, 21:15

Re: Changing many of the same part

#4 Post by fluxanode » 26 Aug 2018, 14:03

Kevin, Thank you! I tried this and didn't change the Apply To. Seems to me it is obvious when more than one part is selected that it is for many parts and the default setting would change automatically.

Thanks again!

b_force
Posts: 43
Joined: 17 Nov 2017, 07:17

Re: Changing many of the same part

#5 Post by b_force » 28 Aug 2018, 08:07

KevinA wrote:
24 Aug 2018, 12:18
Select all 10 parts (Shift+click part), Right click over a part and select Replace Part... Select the component you want to use to replace the selected parts with and set Apply To: Selected Components
This isn't listed in the "Help", just single part replacement - You need to spend some time poking the menus to figure out what you can do...
It would be a good idea to actually have a list of components were the user can replace a whole bunch at once.
Maybe even can replace different parameters as well.

In the past I had to convert many boards from THT to SMD for example.
"Shift+clicking" hundreds of parts is than really not doable.
Working from a list is a must have pretty much, every other serious competitor has this for that reason.

User avatar
KevinA
Posts: 383
Joined: 18 Dec 2015, 15:35

Re: Changing many of the same part

#6 Post by KevinA » 28 Aug 2018, 11:18

Apply To: Similar Name Components
Like changing all the 1210 capacitors to 1206 SMD capacitors and only right clicking on one.
It would be nice if we could multi select parts in the Design Manager but the Similar Name Components works fine.

b_force
Posts: 43
Joined: 17 Nov 2017, 07:17

Re: Changing many of the same part

#7 Post by b_force » 28 Aug 2018, 15:22

KevinA wrote:
28 Aug 2018, 11:18
Apply To: Similar Name Components
Like changing all the 1210 capacitors to 1206 SMD capacitors and only right clicking on one.
It would be nice if we could multi select parts in the Design Manager but the Similar Name Components works fine.
Does that also work with values?

User avatar
KevinA
Posts: 383
Joined: 18 Dec 2015, 15:35

Re: Changing many of the same part

#8 Post by KevinA » 28 Aug 2018, 18:55

b_force wrote:
28 Aug 2018, 15:22
KevinA wrote:
28 Aug 2018, 11:18
Apply To: Similar Name Components
Like changing all the 1210 capacitors to 1206 SMD capacitors and only right clicking on one.
It would be nice if we could multi select parts in the Design Manager but the Similar Name Components works fine.
Does that also work with values?
With parts names like: AC0603FR-074K7L - all the 0603 4.7K resistors can be updated, DT doesn't have a 'Value' just 'Similar Name Components'

Post Reply